Spindle Working Group Meeting

America/New_York
7th Floor Classroom (Flatiron Institute)

7th Floor Classroom

Flatiron Institute

162 Fifth Avenue New York, NY 10010
Michael Shelley (Flatiron Institue)
Description

Center for Computational Biology, Biophysical Modeling Group will hold the third meeting of the Spindle Working Group at the Flatiron Institute, 162 Fifth Avenue, 7th Floor Classroom, New York, NY 10010 on July 1-3, 2019.

The spindle is the cellular structure that separates chromosomes in dividing cells. Understanding it, requires elucidating the complex interplay between mechanics, biochemistry, and active cellular force generators. 

For the third time our international, interdisciplinary team of spindle experts will convene at CCB.

Camille Norrell, Coordinator
    • 08:45 09:30
      Registration and Breakfast 45m 7th Floor

      7th Floor

    • 09:30 10:30
      Spindle Modeling at Flatiron Institute 1h Michael Shelley, Flatiron Institute

      Michael Shelley, Flatiron Institute

    • 10:30 11:30
      Group Discussion 1h 7th Floor Classroom

      7th Floor Classroom

      Flatiron Institute

      162 Fifth Avenue New York, NY 10010
    • 11:30 12:30
      Spindle Modeling at Harvard University 1h Daniel Needleman, Harvard University

      Daniel Needleman, Harvard University

    • 12:30 13:30
      Lunch 1h 7th Floor Seating Area

      7th Floor Seating Area

    • 13:30 14:30
      Rearrangement of Meiotic C. Elegans Spindles from Metaphase to Anaphase 1h Stefanie Redemann, University of Virginia

      Stefanie Redemann, University of Virginia

    • 14:30 15:30
      Group Discussion 1h 7th Floor Classroom

      7th Floor Classroom

      Flatiron Institute

      162 Fifth Avenue New York, NY 10010
    • 15:30 16:30
      Integrated Electron Tomography and Computational Modeling to Study the Mechanics of Mitotic and Meiotic Spindles 1h Ehssan Nazockdast, University of North Carolina

      Ehssan Nazockdast, University of North Carolina

    • 16:30 18:30
      Poster Session / Cocktails 2h 7th Floor Classroom

      7th Floor Classroom

      Flatiron Institute

      162 Fifth Avenue New York, NY 10010
    • 19:00 22:00
      Spindle Working Group Dinner 3h Park Avenue Summer

      Park Avenue Summer

      Park Avenue Summer 360 Park Avenue New York, NY 10010
    • 09:00 09:30
      Breakfast 30m 7th Floor Classroom

      7th Floor Classroom

      Flatiron Institute

      162 Fifth Avenue New York, NY 10010
    • 09:30 10:30
      Ultrastructural Organization of Mitotic and Meiotic Spindles: Lessons from Electron Tomography 1h Thomas Mueller-Reichert, TU-Dresden

      Thomas Mueller-Reichert, TU-Dresden

    • 10:30 11:30
      Group Discussion 1h 7th Floor Classroom

      7th Floor Classroom

      Flatiron Institute

      162 Fifth Avenue New York, NY 10010
    • 11:30 12:30
      Computational Methods for Modeling the Spindle and Active Matter, with Applications to Fission Yeast 1h Meredith Betterton, University of Colorado

      Meredith Betterton, University of Colorado

    • 12:30 13:30
      Lunch 1h 7th Floor Seating Area

      7th Floor Seating Area

    • 13:30 14:30
      Manipulating “Cell” Geometry to Study Spindle Assembly and Positioning 1h Jay Gatlin, University of Wyoming

      Jay Gatlin, University of Wyoming

    • 14:30 15:30
      Group Discussion 1h 7th Floor Classroom

      7th Floor Classroom

      Flatiron Institute

      162 Fifth Avenue New York, NY 10010
    • 15:30 16:30
      Spindles are Actively Cross-linked Micro-tubule Networks 1h Sebastian Fuerthauer, Flatiron Institute

      Sebastian Fuerthauer, Flatiron Institute

    • 16:30 17:30
      Group Discussion 1h 7th Floor Classroom

      7th Floor Classroom

      Flatiron Institute

      162 Fifth Avenue New York, NY 10010
    • 17:30 18:30
      Principles of Spindle Size Control and Scaling 1h Reza Fahardifar, Flatiron Institute

      Reza Fahardifar, Flatiron Institute

    • 18:30 19:00
      End of Day 2 30m
    • 09:00 09:30
      Breakfast 30m 7th Floor Classroom

      7th Floor Classroom

      Flatiron Institute

      162 Fifth Avenue New York, NY 10010
    • 09:30 12:00
      Breakout Sessions 2h 30m 7th Floor Classroom

      7th Floor Classroom

      Flatiron Institute

      162 Fifth Avenue New York, NY 10010
    • 09:30 12:00
      Breakout Sessions 2h 30m 7th Floor Classroom

      7th Floor Classroom

      Flatiron Institute

      162 Fifth Avenue New York, NY 10010
    • 12:00 13:00
      Lunch 1h 7th Floor Classroom

      7th Floor Classroom

      Flatiron Institute

      162 Fifth Avenue New York, NY 10010
    • 13:00 13:50
      Group Discussion 50m 7th Floor Classroom

      7th Floor Classroom

      Flatiron Institute

      162 Fifth Avenue New York, NY 10010
    • 13:50 14:00
      End of the Workshop 10m 7th Floor Classroom

      7th Floor Classroom

      Flatiron Institute

      162 Fifth Avenue New York, NY 10010