Telluric Line Hack Week

America/New_York
6th floor Library (Flatiron Institute)

6th floor Library

Flatiron Institute

162 5th Ave. (entrance on 21st Street) New York, NY 10010
Description

A workshop partially supported by NASA for spectroscopic calibration.

Participant Dropbox

Main Room: 6th floor Library

Breakout Rooms: 6th floor Library, 4th floor Library, 6th floor Conference Room, 3rd floor Conference Room

Zoom (call-in) info: Join from PC, Mac, Linux, iOS or Android: https://simonsfoundation.zoom.us/j/946818233

Or Telephone:
    Dial(for higher quality, dial a number based on your current location): 
        US: +1 646 558 8656  or +1 669 900 6833 
    Meeting ID: 946 818 233
    International numbers available: https://zoom.us/u/abT7lubJcp

Or an H.323 room system:
        162.255.36.11 (US East)
    Meeting ID: 946 818 233

Additional rooms for breakouts: 6th floor Conference Room, 3rd floor Conference Room, 4th floor Library

Ashley Baker   Joe Llama
Megan Bedell   Gordon Louli
Aida Behmard   Gregory Mace
Chad Bender   Suvrath Mahadevan
Jean-Loup Bertaux Evangelos Nagel
Cullen Blake   Ricky Nilsson
Cam Buzard   Joe Ninan
John Callas   Rebecca Oppenheimer
Caleb Cañas   Peter Plavchan
Neil Jame Cook   Andreas Quirrenbach
Jerome de Leon   Lee Rosenthal
Dan Foreman-Mackey Arpita Roy
BJ Fulton   Andreas Seifahrt
Rose Gibson   Julian Stuermer
Sam Grunblatt   Angelle Tanner
Sam Halverson   Ryan Terrien
David W Hogg   Brian Thorsbro
Andrew Howard   Solène Ulmer-Moll
Chih-Chun "Dino" Hsu Sharon Xuesong Wang
Adrian Kaminski   Alexander Wise
Kyle Kaplan   Mathias Zechmeister
Rosine  Lallement Michael Zhang
Christopher Leet    

 

    • 09:00 09:30
      Coffee and light breakfast 30m
    • 09:30 09:45
      Welcome and introduction from the LOC 15m
    • 09:45 11:15
      Roundtable discussion 1h 30m

      Each workshop participant introduces himself or herself with one slide to describe their interests in telluric lines and goals for the meeting (2 minutes per participant)

    • 11:15 11:30
      Coffee break 15m
    • 11:30 12:00
      Arpita Roy: An introduction to modern Doppler spectrometers and the measurement of stellar radial velocities 30m
    • 12:00 12:20
      Sharon Wang: The impact of telluric absorption lines on extreme precision Doppler measurements 20m
    • 12:20 13:30
      Lunch 1h 10m
    • 13:30 14:30
      Reports from the field 1h

      Short presentations and discussion around participants’ experiences with different approaches to mitigating the impact of telluric lines on Doppler measurements

    • 14:30 14:45
      Megan Bedell: Next-generation techniques for inferring radial velocities and dealing with telluric lines 15m
    • 14:45 17:00
      Discussion and brainstorming of ideas for hack week projects, work time 2h 15m
    • 17:00 19:00
      Break for dinner at nearby restaurants 2h
    • 09:00 09:30
      Coffee and light breakfast 30m
    • 09:30 09:45
      “Tag up” – Brief descriptions of proposed projects. 15m
    • 09:45 10:15
      Jean-Loup Bertaux: An introduction to radiative transfer calculations with TAPAS and the structure of Earth’s atmosphere, along with a discussion of Fabry-Perot Interferometers as a tool for calibrating Doppler spectrometers 30m
    • 10:15 10:40
      Youli Gordon: The HITRAN database and molecular transitions of water vapor 25m
    • 10:40 11:00
      Coffee break 20m
    • 11:00 12:20
      The rest of this day will be unstructured work time 1h 20m
    • 12:20 13:30
      Lunch 1h 10m
    • 13:30 16:00
      The rest of this day will be unstructured work time 2h 30m
    • 16:00 16:30
      “Tag up” – Updates on progress, discussion of new ideas 30m
    • 16:30 18:30
      Break for dinner at nearby restaurants 2h
    • 09:00 09:30
      Coffee and light breakfast 30m
    • 09:30 10:00
      “Tag up” – Updates on progress, discussion of new ideas 30m
    • 10:00 12:20
      The rest of this day will be unstructured work time 2h 20m
    • 12:20 13:30
      Lunch 1h 10m
    • 13:30 16:00
      The rest of this day will be unstructured work time 2h 30m
    • 16:00 16:30
      “Tag up” – Updates on progress, discussion of new ideas 30m
    • 16:30 18:30
      Break for dinner at nearby restaurants 2h
    • 09:00 09:30
      Coffee and light breakfast 30m
    • 09:30 11:45
      Presentations on results from Hack Week, ideas for new directions and collaborations 2h 15m
    • 11:45 12:00
      Event Close 15m
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×